مجموعه MAFI GROUP متشکل از دپارتمان‌های معماری و ساختمان، صنایع غذایی، چوب و فلز، نساجی و پوشاک و فروشگاه آنلاین در زمره یکی از پیشتازترین هلدینگ‌های کشور در زمینه برآورده کردن سه نیاز اساسی بشر (خوراک، پوشاک و مسکن) همسو با تحقق شعار خود «زندگی شایسته» مشغول به فعالیت است.

 

MAFI GROUP با پشتوانه بیش از 30 سال سابقه درخشان در زمینه طراحی، ساخت و فروش واحدهای مسکونی، تجاری، اداری، ویلایی و … در راستای برداشتن گام دوم خود در زمینه خوراک و پوشاک، به هر سه نیاز اساسی بشر در سطح قابل قبولی از شایستگی توجه کرده است.

این مجموعه با اعمال مدیریت سیستمی، تدوین برنامه‌های راهبردی برای خود و تمامی دپارتمان‌های زیر مجموعه و تنوع سرمایه‌گذاری در سبد سرمایه برای بالا بردن ضریب کمی و کیفی در تولید، عرضه و ارائه خدمات در حوزه‌های مختلف به فعالیت می‌پردازد.

 

همکاری با شرکت های دانش بنیان و خلاقیت محور، استفاده از نیروی کار جوان و متخصص و بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های کشور، اولویت هلدینگ MAFI GROUP در مسیر ایستادن بر سکوی نخست در سه حوزه مرتبط با فعالیت‌های خود است.

 

تدوین سیاست‌های توسعه‌ای با هدف گام برداشتن به سمت آرمان نهایی مجموعه که خلق بالاترین ارزش برای مشتریان و کسب حداکثر رضایت آنان برای تحقق شعار زندگی شایسته است، در دستور کار قرار گرفته و به‌همین منظور افزایش بهره‌وری، بهبود مستمر، ارتقای دانش و افزایش تعداد کارکنان جزو اولویت‌ها و برنامه‌های مدیران این مجموعه است.

MAFI GROUP
MERIT LIFE

هتل RRC - گروه مافی

یادداشت رئیس هیئت مدیره

مهندس حمیدرضا مافی

 

فلسفه زندگی آن چیزی است که به بودن یک باشنده در این جهان روایی مشروعیت می‌بخشد و با وجود شکست‌ها، رنجوری‌ها، ناکامی‌ها وگزندهای بی‌شمار که در کمین نشسته‌اند به زندگی دامنه و امتداد می‌دهد و شایان‌تر از آن، فرد را راضی می‌کند که دست دیگرانی را نیز در این عرصه بگیرد. زندگی بسیار بسیار پیچیده‌تر و در برابر توضیح مقاوم‌تر از آن است که بتوان با مطالعۀ کتب دانشگاهی درکی کامل یا رضایت‌بخش از آن به‌ دست آورد.

 

برای دریافت فلسفه زندگی نخست باید معنی زندگی را فهمید. چون بدون این کار، فلسفیدن دراین‌باره بیهوده و بالاترازآن ناشدنی است. اگر به دنبال فلسفه‌ای از زندگی باشیم که تحول اساسی در نطام اقتصادی و اجتماعی جامعه ایجاد کند باید نگاهی را برگزینیم که هدفی گسترده و فراتر از اهداف فردی را دنبال نماید، به شایستگی همه انسان‌ها را باور داشته باشد و افراد بیشتری را به شأن انسانی برساند. چنین فلسفه‌ای به معنی پذیرش مسئولیت بیشترین بهره‌برداری از توانمندی‌های خود است.

 

انسان پس از پشت سر نهادن مشکلات اقتصادی و سنتی به یکباره با گرفتاری‌های حقیقی و بنیادی روبه‌روی می‌شود و آن شناخت هدف زندگی و چگونگی آگاهانه پذیرفتن و نیکو زیستن است. کلید نجات انسان امروز تنها در قلب خودش جا دارد. به عبارت دیگر نیاز کنونی ما به دور از نظام اقتصادی، فلسفه زندگی است. مسئولیت ما در برابر دیگران در مسئولیتی که نسبت به خود داریم نهفته است. به نظر من انسان تشنه و خواستار چیزی است که بسیار پذیرفتنی و ارزشمند است.

 

از دیدگاه من شرکت‌ها و انسان‌ها از بسیاری جهات عملکردی شبیه به هم دارند: هردو مسئول سرنوشت و رفتار خود هستند و هر دو باید در راه رسیدن به هدف‌هایی که به آنها شخصیت ویژه یا روح سازمانی می‌بخشد کوشا باشند. این مسئولیت را نمی‌توان به دیگری واگذاشت. در این مسیر فرصت‌های بی‌شماری پیش روی آدمی است و باید بدانیم که فرصت‌ها با خطرها همراهند. اما زندگی فرصتی است که به ما ارزانی شده تا برترین بهره‌برداری را از خود نماییم.

 

از این رو می‌توان هدف زندگی را تن دادن به همه چالش‌ها و اثبات وجود انسانی دانست. کسب مال تنها بخشی از تأمین منافع شخصی است، اما زندگی تلاشی بی‌پایان و به راستی بی‌پایان است برای رسیدن به خودشکوفایی. هر درختی باید با تقلا راه خود را به بالا بگشاید تا راست‌قامت شود. زمان‌های زیادی شکست در پیش است اما اگر موجب اندکی روشنگری شود نباید آن را شکست پنداشت؛ بلکه وسیله‌ای می‌شود برای رسیدن به شایستگی‌های درونی.

مهندس حمیدرضا مافی

 بر بلندای قله شایستگی

گروه مافی هویتی هم سن و سال با مؤسس خود دارد. این گروه در حال حاضر از دپارتمان‌های صنایع غذایی، چوب و فلز، نساجی و پوشاک و فروشگاه آنلاین تشکیل شده است. به جرئت می‌توان گروه مافی را یکی از پیشتازترین هلدینگ‌های کشور دانست. چراکه با تکیه بر بیش از 30 سال سابقه درخشان مؤسس خود، مهندس حمیدرضا مافی، در زمینه‌ صنعت ساختمان و با توسعه عمودی فعالیت‌های ایشان توانست در حوزه خوراک و پوشاک نیز ورود کند تا به هر سه نیاز اساسی بشر در سطح شایسته‌ای توجه کرده باشد. مهندس مافی همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان و خلاقیت‌محور، استفاده از نیروی کار جوان و متخصص و بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های کشور را اولویت گروه خود قرار داده و فرصتی بی‌نظیر برای ارائه خدمات متنوع زیر یک چتر را فراهم آورده است. پای صحبت مدیر و مؤسس هلدینگ MAFI GROUP نشستیم تا از چالش‌های مسیر ایستادن بر سکوی نخست حوزه‌های فعالیت ایشان با توجه به شرایط صنعت و اقتصاد کشور بیشتر بدانیم.

تولید؛ قلب تپنده صنعت و اقتصاد

در آغاز گفتگو درباره اهمیت تولید در اقتصاد و صنعت از مهندس حمیدرضا مافی پرسیدیم. مؤسس و مدیر گروه مافی، از «تولید ملی» به منزله رکن اصلی اقتدار و استقلال اقتصادی برای هر کشور‌ی یاد کرد. وی در ادامه افزود بی‌شک مهمترین عامل دست‌یابی به اقتصادی قدرتمند، رشد در زمینه تولیدات با تکیه بر توانمندی‌ها و ظرفیت‌های داخلی و البته استفاده حداکثری از مناسبات و ظرفیت‌های بین‌المللی اقتصاد جهان است. مهندس مافی صنعت ساختمان را یکی از بزرگترین و مهمترین بخش‌های اقتصادی در جهان و همچنین کشور ما دانست و به این نکته اشاره کرد که این صنعت یکی از صنایع فرصت‌آفرین برای رشد اقتصادی، افزایش تولید ناخالص داخلی و اشتغال‌زایی به شمار می‌رود. بی‌شک صنعت ساخت‌وساز نقشی انکارناپذیر در تولید فرصت‌های سرمایه‌گذاری، ثروت و ارزش افزوده در اقتصاد دارد. به‌طوری‌که امروزه بیش از 35درصد از فرصت‌های شغلی کشورهای در حال توسعه به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم در حوزه صنعت ساختمان ایجاد می‌شود. چراکه محصولات متنوع و متخصصان گوناگون در این صنعت جایگاه ویژه‌ای دارند. به عبارت دیگر براساس آمارها هر 50مترمربع ساختمان می‌تواند یک شغل در حوزه ساخت‌وساز ایجاد کند که بدون تردید رقم چشمگیری است.

پیشرو در اشتغال‌زایی

یکی از اهداف مهمی که Mafi Group با جدیت دنبال می‌کند بحث اشتغال‌زایی است. مهندس مافی به این نکته اشاره کرد که گروه مافی به‌خوبی می‌داند از رونق افتادن صنعت ساختمان مشکلات بسیار جدی در زمینه اشتغال به همراه خواهد داشت. به‌طوری که در حال حاضر شاهد این اتفاق هستیم. وی در ادامه افزود در گذشته‌ای نه‌چندان دور صنعت ساختمان، صنعتی رقابتی محسوب نمی‌شد و کارکنان بسیاری به شیوه سنتی در این حوزه فعالیت می‌کردند. اما امروزه با توجه به دانش جدید، ارتباطات بین‌المللی و استفاده از فناوری‌های طراحی و اجرا به متخصصان تحصیل‌کرده در این زمینه بیش از هر زمان نیاز است. به عبارت دیگر صنعت ما و به‌ویژه صنعت ساختمان امروز بیش از پیش به نیروی متخصص و دانش‌آموخته نیاز دارد. از سوی دیگر درصد بالایی از بیکاران جامعه ما را نیز همین نیروی تحصیل‌کرده در برمی‌گیرد. این خروجی با خطرات زیادی همراه است. چراکه این افراد باهوش می‌توانند به سمت‌وسویی هدایت شوند که نه برای آنها مفید است و نه برای جامعه. باید بدانیم این شرایط اجتماعی است که نیروی جوان و کارآمد را به سوی اثرگذاری مثبت یا منفی سوق می‌دهد. مهندس مافی در ادامه اذعان کرد با توجه به ارتباط تنگاتنگ ساخت‌وساز با بخش‌های بالادست و پایین دست خود تکلیف اجتماعی خویش و دیگر کارآفرینان می‌داند که تمامی تلاش خود را در راستای اشتغال‌زایی قشر جوان و دانش‌آموخته به کار گیرند. ازاین‌رو وی بخش ساختمان را بستر مناسبی برای ایجاد چند صد شغل معرفی کرد و افزود صنعت ساخت‌وساز این ویژگی را دارد که در بحث رونق اقتصادی و اشتغال‌زایی پیشاپیش سایر صنایع گام بردارد. مهندس مافی در ادامه به این نکته اشاره کرد که اهمیت رشد ارزش افزوده، تخصیص بودجه‌ عمرانی و حضور مؤثر بخش خصوصی در صنعت ساختمان می‌تواند بر روند چرخه‌ اقتصادی کشور تأثیر چشمگیری داشته باشد.

در اندیشه اثرگذاری

حمیدرضا مافی درباره شرایط کلی صنعت ایران به‌ویژه صنعت ساختمان ابراز نگرانی کرد و گفت به نظر وی در مقایسه با سال 1374 که معاونت اجرایی شهرک توحید به کارفرمایی شرکت گاز را بر عهده داشته همه‌چیز راه افول را طی کرده است. در ابتدا طرح‌ها و مشاوره‌ها جذاب می‌نمود، اما با گذشت زمان مهارت‌های فردی در مقایسه با پیشرفت علم و فناوری تحلیل رفت. اینجا بود که توجه به ساختارهای بین‌المللی در حوزه ساخت‌وساز برای وی ضروری به نظر رسید. مهندس مافی طی سفرهای متعدد خود تلاش کرد تا درباره روش‌های مدیریت، ساخت‌وساز، تولید و چگونگی استفاده از مصالح اطلاعات لازم را از شرکت‌های خارجی جمع‌آوری و در راستای اثرگذاری بیشتر در صنعت، این داده‌ها را وارد کشور کند. چراکه مهمترین هدف و دغدغه این فعال عرصه تولید و صنعت تأثیرگذاری در زمینه صنعت و اجتماع است. وی در ادامه به جوانان توصیه کرد تنها راه دستیابی به لذتی مادام‌العمر در زندگی، فعالیت در عرصه‌ای است که به آن علاقه دارند.

تنگنا، راهی به سوی گشایش

این فعال اثرگذار عرصه تولید، نگاهی متمایز به سختی‎‌ها و محدودیت‌های مسیر خود دارد. وی تنگناها را موجب رشد و شکوفایی می‌داند و اذعان دارد؛ نبود تنگنا در زندگی به معنای توقف و عدم تحرک است. از همین رو مهندس مافی تاکنون با آغوشی باز از تنگناهای زندگی شغلی خود استقبال کرده است و باور دارد هر چالشی که حل می‌شود گامی است به سوی پیشرفت. چراکه طی کردن این مسیر، آموزشی در پی دارد که پیش از آن جستاری ناشناخته بوده است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در طول فعالیت خود طیف وسیعی از موانع را تجربه کرده این نکته را افزود که در ماهیت برپایی گروه مافی با مشکلی خاصی روبه‌رو نبوده؛ اما در این مسیر مسائل و مشکلات بیرونی عمده‌ای فراروی وی بوده است. حدود چهار یا پنج سال پیش از تأسیس گروه مافی، صنعت ساختمان در رکودی مطلق به سر می‌برد. در همین زمان نیز مهندس مافی با پروژه‌ای نیمه‌کاره دست‌وپنجه نرم می‌کرد که در بازار راکد آن زمان امکان فروش موفق نداشت. اما وی با وجود تمام مشکلات و سختی‌های پیش رو، روش‌های کارآمدی را در پیش گرفت و این بحران را با موفقت پشت سر گذاشت. از منظر ایشان با تمام خلاقیت‌ها و تلاش‌ها باز هم رویارویی با اقتصاد آشفته کشور بسیار سخت می‌نماید. تغییرات در بخش کلان آنقدر زیاد است که نمی‌توان به‌راحتی و سرعت روشی روشن را برای مقابله برگزید. با وجود این مهندس مافی باور دارد اگرچه رویارویی با مشکلات شاید در مواقعی سرعت حرکت را کُند کرده باشد؛ اما وی نه‌تنها برای رسیدن به هدف هیچ‌گاه متوقف نشده بلکه تجربه اندوخته و شیوه‌های گشایش را آموخته است. حمیدرضا مافی در نهایت ذات کار و ذات فعالیت گروه مافی را خالی از مشکل می‌داند.

عوامل فراسازمانی، تصمیم‌گیرنده نهایی

در جهان امروزی، عوامل فراسازمانی نقش انحصاری ویژه‌ای در به مخاطره انداختن فعالیت‌های اقتصادی بر عهده دارد. از سوی دیگر ساختار اقتصادی کشورهای در حال توسعه نیز در برابر عوامل نامطلوب داخلی ضربه‌پذیر است. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. این عوامل با تأثیرگذاری بر امنیت اقتصادی کشور، زمینه‌های تولید را مخدوش ساخته و روند تولید را از حالت طبیعی خارج کرده است. مهندس مافی بی‌ثباتی سیاسی را در مقام مهمترین عامل داخلی اما برون‌ساختاری (اقتصادی)، نزدیک‌ترین و معنادارترین تعامل با مفهوم امنیت اقتصادی در تأثیرگذاری بر عوامل تولید دانست.

این مدیر باسابقه عرصه صنعت ایران در ادامه اذعان داشت؛ عوامل بیرون از سازمان در اغلب مواقع تصمیم‌گیرنده نهایی است. در حال حاضر صنعت ما از تغییرات قیمت ارز، نرخ تورم، مشکلات و سایر مسائل اقتصادی رنج می‌برد. البته این مشکلات بیشتر گریبان‌گیر بخش خصوصی است. در تراز مالی شرکت‌های وابسته به دولت همچون ایران‌خودرو(اسم ببریم یا بهتر است که اسم نبریم؟) هزاران میلیارد زیان دیده می‌شود، با این ‌حال همچنان از حمایت بانک‌ها برخوردار هستند. در سوی دیگر، بخش خصوصی کم‌زیان و پربازده ایستاده است اما از سوی هیچ برنامه حمایتی، پشتیبانی نمی‌شود و با وجود گردش مالی ضعیف و اقتصاد راکد کشور همچنان به حرکت خود ادامه می‌دهد. گروه مافی نیز تا امروز تمام توان خود را به کار گرفته است تا با چنین شرایطی وفق پیدا کند.

نشانی نو در نوآوری

نوآوری انتظاری‌ست که مهندس مافی از گروه خود دارد. وی ضمن اشاره به این موضوع افزود که همواره در تلاش است گروه خود را به‌گونه‌ای هدایت کند تا به ترازهای بین‌المللی دست یابد. وی گروه مافی را به پشتوانه تجربه سال‌ها مدیریت و اجرا در حوزه صنعت پایه‌گذاری کرد و باورمند است این گروه در صورت وجود منابع کافی، پتانسیل بالایی برای خلق پروژه‌هایی در تزاز جهانی دارد. به گونه‌ای که می‌تواند تعریف رضایتمندی و سطح انتظار مخاطبان را دگرگون کند. همان طور که تا امروز نیز گروه مافی با فعالیت در هر منطقه‌ای از کشور توانسته سطح انتظارات را ارتقا بخشد. بی‌شک این افزایش توقع به پیشرفت صنعت و به‌ویژه صنعت ساختمان می‌انجامید و نتیجه‌ای جز رشد سطح کلی زندگی مردم کشور در پی نخواهد داشت. اساس نگرش حمیدرضا مافی بر بهره‌مندی تمامی اقشار و طبقات جامعه از ابعاد گوناگون زندگی شایسته بنا شده؛ ازاین‌رو برای تیم خود نیز نقشه راهی طراحی و تبیین کرده است تا با تمام توان در چنین مسیری پیشرو باشد.

با توجه به اوضاع اقتصادی و شرایط فعلی کشور، مهندس مافی تصمیمات ریز و درشت گروه مافی را سیال توصیف کرد. از آنجایی که عوامل بیرونی با شدت بر عوامل درونی و انتخاب استراتژی شرکت تأثیرگذار است، تاکتیک‌های تیم مافی نیز متناسب با این دگرگونی‌ها اتخاذ می‌شود. شاید بتوان یکی از ویژگی‌های مهم سیاست‌های گروه مافی را منعطف بودن در شرایط متغییر فعلی دانست. به عبارت دیگر در شرایط پیش‌بینی‌ناشدنی امروز چاره‌ای جز انعطاف نیست. بی‌تردید با تغییر استراتژی شاید مسیر دیگری جایگزین شود اما اهداف کلان نادیده گرفته نمی‌شود. در نهایت مهندس مافی انجام کار در اوضاع بحرانی اقتصاد کشور را واقعیتی عجیب اما جذاب خواند.

شایسته‌سازی در صنعت

مهندس مافی تجربه حضور در پروژه‌های تجاری برزگی همچون زیتون، کاسپین و مگاپارس را در کارنامه خود داشته است. وی درباره تجاری‌سازی در ایران به نکات مهمی اشاره کرد و گفت هنگامی که ساخت مراکز تجاری در کشور آغاز شد، هنوز الگویی برای ساخت‌وساز در این زمینه وجود نداشت. تنها مرکز تجاری پردیس2 در جزیره کیش بود که در آن زمان کمابیش پروژه خوبی محسوب می‌شد. اما با ساخته‌شدن ساختمان‌های خاص در همسایه‌گی ایران و گسترش و دسترسی برای بازدید از این سازه‌ها، انتظارات نیز برای ساخت چنین مراکزی افزایش یافت. به عبارت دیگر با رشد مسافرت‌های برون‌مرزی و بازدید از ساختمان‌های زیبا و عظیم دیگر کشورها همچون Dubai Mall و برج‌الخلیفه در نزدیکی ایران، انگیزه و تمایل برای ساخت‌و‌سازهای مشابه بالا گرفت. از سوی دیگر دراختیار داشتن منابع مالی (همکاری برخی‌ بانک‌ها) نیز این روند را تسریع کرد. به‌گونه‌ای که در نهایت به ساخت مراکز تجاری بسیاری انجامید که از آن جمله می‌توان به ایران‌مال اشاره کرد. ازاین‌رو می‌توان نتیجه گرفت که ساخت سازه‌های خوش‌کیفیت و زیبا در هر حوزه‌ای از صنعت ساختمان افزایش انتظارات مردم را در پی دارد و در نهایت به رشد اقتصادی و آبادانی کشور می‌انجامد.

وی در ادامه به این نکته اشاره کرد که یکی از بزرگترین مشکلات صنعت ساخت‌وساز در کشور کمبود نقدینگی و مشکلات اقتصادی است. بی‌شک اگر ساختمان‌سازی ایران جایگاه مناسبی در تراز بین‌المللی امروز ندارد به دلیل مشکلات اقتصادی است نه تخصصی. چراکه متخصصان ایرانی سرشار از پتانسیل و دانش هستند. حتی ارتباطات بین‌المللی کارآمدی نیز در این زمینه وجود دارد. اما تنگناهای مالی و اقتصادی مهمترین چرایی نبود پروژه‌های شاخص در کشور محسوب می‌شود.

درنگی بر صنعتی‌سازی

نظرات مهندس مافی در بحث مکانیزه‌شدن صنعت ساختمان نیز جای درنگ دارد. هرچند وی به‌طور کلی از مکانیزه‌شدن صنعت کشور استقبال می‌کند اما در کنار آن با ریزبینی به نکات دیگری هم توجه دارد. به اعتقاد این فعال حوزه ساختمان اگرچه صنعتی‌سازی به حضور متخصصان، دقت و کیفیت بالاتر، افزایش سرعت و بهره‌وری بیشتر می‌انجامد، اما از تعداد نیروی کار شاغل نیز خواهد کاست. البته به گفته ایشان اینکه در شرایط فعلی کدام نکته باید در کشور ما در نظرگرفته شود موضوعی است که به بررسی کارشناسانه نیازمند است. مهندس مافی در ادامه به این نکته اشاره کرد که با تمام این توصیفات گروه مافی در تلاش برای دستیابی به پیشرفت‌های جهانی در حوزه صنعت است. چراکه نمی‌توان از عرصه جهانی عقب ماند. با اینکه از حدود 16درصد نرخ بیکاری نیروی انسانی تحصیل‌کرده نیز نمی‌توان چشم پوشید و این شرایط برای هیچ مدیر متعهدی رضایت قلبی در پی ندارد.

این کاردان باتجربه به آتلیه‌های مهندسی در گذشته اشاره کرد و افزود سالیان نه‌چندان دور تمامی نقشه‌ها روی میزهای طراحی بزرگ و با دست کشیده می‌شد. اما امروز کار بیست طراح را یک نفر و با استفاده از نرم‌افزارهایی همچون AutoCAD انجام می‌دهد. گذشته از روحی که طراح به اثرش می‌دمید، مرحله سوم که نظارت بر اجرای پروژه نام دارد نیز با دقت بسیاری همراه بود. چراکه این کار پر زحمت با یک اشتباه کوچک در این مرحله باید از نو طراحی می‌شد. اما در هنگام استفاده از نرم‌افزارها به‌آسانی می‌توان از کلید حذف استفاده کرد و همه‌چیز به سهولت تغییر می‌یابد. از سوی دیگر این شیوه آسان‌سازی به بی‌دقتی در اجرای طرح و دیگر مراحل ساخت نیز می‌انجامد. با تمام این توصیفات موضوع مهم و بحث‌برانگیز برای مهندس مافی درباره مکانیزه‌سازی صنایع ازجمله صنعت ساختمان تحدید فرصت جوانان برای دست‌یابی به مشاغل این حوزه است. به عبارت دیگر اگر صنعتی‌سازی به افزایش سرعت اجرا، استفاده از تکنولوژی روز دنیا و ورود افراد متخصص در عرصه بازارهای جهانی بیانجامد نتیجه بسیار دلچسب خواهد بود. اما در شرایط فعلی و بسته بودن درهای بازارهای جهانی، همچنین محصور بودن اقتصاد کشور و تعداد بیشمار بیکاران، ایجاد اشتغال باید در کنار استفاده از فناوری‌های روز دنیا اولویت و رسالت اجتماعی هر کارآفرینی باشد.

فرهنگی برای شایسته زیستن

مهندس مافی خدمت به همنوع را یکی از مهمترین اهداف هرگونه فعالیتی در عرصه کلان دانست. گروه مافی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تاکنون تمام تلاش خود را در راستای آگاهی افراد از آنچه باید بخواهند و سپس برآورد نیازشان به کار بسته است. از آنجایی که دیدگاه‌های متفاوتی درباره چگونگی زندگی و تعریف ارزشمندی‌ها وجود دارد، گروه مافی در تلاش است تا حد امکان این دیدگاه‌های مختلف را شناسایی و در پروژه‌های خود پیاده‌سازی کند.

حمیدرضا مافی در جایگاه رهبری MAFI GROUP با تشکیل کارگروه و دپارتمان‌های گوناگون برای آرامش و امنیت مراجعان خود، استانداردهای ویژه‌ای تعریف کرده است. وی به این نکته اشاره کرد که افراد به مجموعه مافی ورود می‌کنند، سپس با همراهی تیم مافی به مطالعه و بررسی می‌پردازند و در نهایت به خواسته‌های خود سمت‌وسو ‌می‌دهند. به عبارت دیگر تیم حرفه‌ای مافی به آنها کمک می‌کند تا دریابند این سرمایه‌گذاری به کدام‌یک از اهدافشان نزدیک‌تر است. این پروسه موجب می‌شود که درآمد و پس‌انداز متقاضی صرف آرامش، امنیت و رفاهی شود که شایسته آن است. و گروه مافی آورنده این دستاورد برای تمامی کسانی است که به شایستگی فکر می‌کنند. ذات انسان به دنبال آرامش و رفاه است و بازتعریف گروه مافی از پارامترهایی که زندگی شایسته را در اختیار افراد گوناگون می‌گذارد، رضایتمندی را به دنبال دارد. ازاین‌رو دستیابی به رضایتمندی با صرف هزینه‌ای معقول از هداف مهم گروه مافی محسوب می‌شود. اینجاست که با کمک MAFI GROUP مفهوم زندگی شایسته از قالب شعار خارج شده و به واقعیتی دست‌یافتنی برای اقشار مختلف جامعه بدل می‌شود.

اعتلای صنعت ساختمان

از منظر مهندس حمیدرضا مافی برای آنکه صنعت ساختمان در ایران با استانداردهای روز دنیا همخوانی داشته باشد راه درازی در پیش است. برای نیل به این منظور نخست باید مشکلات و موانع زیادی را از میان برداشت. وی در ادامه افزود طی چند دهه گذشته، تلاش‌هایی در راستای رشد صنعت ساختمان ایران، از قبیل تولید صنعتی و یا واردات فناوری کشورهای توسعه‌یافته انجام شده که البته با شکست همراه بوده است. از سوی دیگر روش‌های متعارف و رایج در صنعت ساختمان به‌ویژه بخش مسکن، تاکنون جوابگوی نیاز جمعیت رو به رشد و کمبود کیفیت ساخت نبوده است. از منظر مهندس مافی بی‌شک صنعت ساختمان و سیاست‌های مربوط به این حوزه نیاز به تغییرات بنیادی و عظیمی دارد. وی در ادامه افزود که باید در نظر داشت نه روش‌های رایج ساخت‌وساز و نه روش‌های مدرن وارداتی هیچ‌کدام به تنهایی نمی‌تواند در راستای حل مشکلات موجود مؤثر باشد. بلکه برای دستیابی به چنین هدف بزرگی ترکیبی از این دو در کنار تغییر اساسی سیاست‌های کنونی وزارت مسکن لازم است. باید به این موارد لزوم دگرگونی شبکه‌های ساخت‌وساز و تحول در عملکرد مهندسان مشاور را نیز افزود. طی چند دهه گذشته شاید صنعت ساختمان رشد اندکی در ایران را پشت سر گذاشته باشد اما از آنچه در دنیای ساخت‌وساز روی داده فرسنگ‌ها دور است. برای مثال بلندمرتبه‌ترین ساختمان کشور ما 54 طبقه دارد و این نشان‌دهنده عمق فاصله ما از ساخت‌وسازهای جهانی است. از سوی دیگر ناهمگونی نما، ارتفاع و ناهمسانی مصالح ساختمانی به‌کار رفته در ساختمان‌ها ظاهری پریشان و بهم‌ریخته برای شهرهای ما در پی داشته است.

سازوکارهای موفق

بخش دیگر تغییرات ریشه‌ای صنعت ساختمان متوجه بحث مسیر سیاست‌های اجرایی‌ست. معیار و مبنای دریافت پروانه ساخت در کشور ما مبهم است. از سوی دیگر پهنه‌بندی‌ها نیز در عین ناکارآمدی حتی رعایت نیز نمی‌شود. این موارد آنجا بیشتر نمود می‌یابد که پای سرمایه‌گذارها در میان باشد. اینجاست که هیچ اطلاعات روشن و دقیقی نمی‌توان در اختیار سرمایه‌گذاران گذاشت. در نهایت نیز ناهماهنگی شهرداری و سازمان نظام مهندسی نیز صدور اسناد مالکیت را در هاله‌ای از ابهام قرار می‌دهد. ناکارآمدی و سیاست‌‌های نادرست سازمان مهندسی نیز موضوعی است که باید به تفصیل به آن پرداخته شود. این بروکراسی پیچیده به فرار سرمایه از ساخت‌وساز می‌انجامد. برای مثال می‌توان به سازوکار صدور سند در کشور امارات اشاره کرد. در این کشور بسیاری از پروژه‌ها در حین ساخت نیز به فروش می‌رسد. به عبارت دیگر در هرمحله از ساخت امکان صدور سند مالکیت برای خریداران وجود دارد. چنین سیاستی دو مزیت در پی دارد. نخست آنکه خریداران از هر جای دنیا با آسودگی خیال اقدام به خرید ملک می‌کنند چرا که در هر مقطعی از روند پروژه سند مالکیت به نامشان صادر می‌شود. دوم مالیاتی است که در هر جابه‌جایی به دولت تعلق می‌گیرد و ارزش افزوده در پی خواهد داشت.

به طور کلی بررسی نظام هماهنگی که میان سازمان‌های دولتی‌، بانک‌ها، سازندگان و خریداران در کشورهای توسعه‌یافته برقرار است و الگو گرفتن از تجربه موفق چنین سازوکارهایی نتایج چشمگیری در رشد و ترقی صنعت ساختمان کشور ما به دنبال خواهد داشت. البته نباید از یاد برد که تعریف و رعایت چنین پروسه‌ای از حوزه اختیارات بخش خصوصی خارج است و بیشتر به سیاست‌های تشکیلات و سازمان‌های دولتی به‌ویژه وزارت مسکن و شهرسازی ارتباط می‌یابد. به هر روی نقاط قوت در برابر نقاط ضعف صنعت ساختمان بی‌شمار است. بر این اساس در راستای رشد و توسعه و گریز از ورشکستگی صنعت ساختمان نیاز مبرمی به دگرگونی ضوابط و قوانین و بازتعریف وظایف نهادهای حقوقی و افراد حقیقی فعال در این حوزه خواهیم داشت.

اعتماد، شایستگی، اعتبار

پشتوانه رهبر جدید گروه مافی

مهندس پویان مافی

 

کسب‌وکارهای خانوادگی یکی از مهمترین عوامل ایجاد ثروت و کارآفرینی در تمام کشورهای جهان محسوب می‌شوند و نقش عمده‌ای در رشد و توسعه اقتصادی بر عهده دارند. از این رو در کنار منابع انسانی که یکی از عوامل مهم در عملکرد هر سازمانی است، انتخاب جانشین در پایداری شرکت‌های خانوادگی نقش چشمگیری دارد. به عبارت بهتر فرآیند جانشینی یکی از مهمترین چالش‌های کسب‌وکارهای خانوادگی محسوب می‌شود. مدیریت گروه مافی نیز با آگاهی از این مهم در حال طی دوره گذار و انتقال سرپرستی از نسل اول و دوم با ویژگی تجربه و تبحر به نسل سوم با ویژگی تخصص است.

 

پویان مافی، فرزند ارشد مهندس حمیدرضا مافی، سکان گروه مافی را برای هدایت کسب‌وکار خانوادگی خود به دست گرفته است. وی که در سال 1372 به دنیا آمده تحصیلات خود را در رشته مهندسی عمران به پایان رسانده و با گذراندن دوره‌های گوناگون در راستای رشد مهارت‌ها و توانایی‌های فردی و سازمانی خود آمادگی‌های لازم را نیز زیر نظر مهندس حمیدرضا مافی کسب کرده است.

 

دوره پر چالش گذار جانشینی

از منظر پویان مافی «خانواده» و «کسب‌وکار» دو زیرسیستم از یک ابرسیستم به نام جامعه و اجتماع هستند که در اثر ارتباطات و تأثیرات متقابلی که بر یکدیگر می‌گذارند، تشکیل یک نظام کلی‌تر به نام «کسب‌وکار خانوادگی» می‌دهند. از آنجایی که رشد و توسعه گروه مافی برای پدر و سایر اعضای خانواده از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، مهندس حمیدرضا مافی برای مدیریت فرآیند پیچیده جانشینی، برنامه‌های گوناگونی را در دستور کار قرار داده است.

 

همان‌گونه که گفته شد خانواده و کسب‌وکار دو سامانه اجتماعی پیچیده هستند و هنگامی که با یکدیگر ترکیب می‌شوند کسب‌وکارهای خانوادگی را به وجود می‌آوردند که تمایز چشمگیری نسبت به دیگر سازمان‌ها در ساختار خود دارند. اگر سامانه خانواده از راه درست در سامانه کسب‌وکار نفوذ نکند این تعامل منجر به شرایط منفی و محدودکننده کسب‌وکار در خانواده می‌شود. ازآنجایی‌که هم مهندس پویان مافی و هم مهندس حمیدرضا مافی از علل و مشکلات مسیر جایگزینی جانشین همچون کم‌توانی جانشین برای مدیریت فرآیندهای پیچیده و زمان نامناسب یا نبود برنامه‌ریزی کافی به‌خوبی آگاه بودند، مراحل متعددی را برای تکیمل فرآیند دوره گذار جانشینی با کمک یکدیگر تبیین و اجرا کردند.

پویان مافی

تعادل میان کنترل و همکاری

به گفته پویان مافی در گام نخست خانواده به‌خوبی توانست مراحل آشناسازی با کسب‌وکار را به شکلی رسمی برای وی پیاده کند. سپس پویان با حضور در محیط کار توانست به صورت مستقیم و غیرمستقیم آموزش‌های لازم را زیر نظر پدر فراگیرد و در نهایت عهده دار مسئولیت‌های مهمی در سطوح بالای اجرایی شود. در گام بعدی وی توانست تحت نظارت پدر بر صندلی جانشینی تکیه کند و با حمایت خواهر خود رهبری سازمان را به دست گیرد.

با اینکه سرعت قرار گرفتن در مسیر زیاد بود اما مهندس پویان توانست خود را با شرایط وفق دهد. وی در ادامه اذعان داشت پدر همواره استقلال کامل برای مؤثر بودن را در اختیارش قرار داده است و میان کنترل و همکاری تعادل برقرار کرده است. از این رو فضایی برای این رهبر نوظهور گروه مافی ایجاد شد تا به‌خوبی و با انگیزه بالا در تعقیب و ارتقاء اهداف مشترک خانواده باشد. این موضوع به ایجاد تعادل میان اهداف استراتژیک بنیانگذار و انعطاف‌پذیری رهبر جدید انجامید و افزایش توانایی وی را برای کشف راهی در راستای اجرای چشم‌انداز مشترک خانواده و سازمان در پی داشت.

پدرم دیدگاه‌های نسل جوان را در آغوش می‌گیرد

پویان مافی در ادامه به این موضوع اشاره کرد که یکی از ویژگی‌های مهم پدر ایجاد فرصت فکر کردن برای افراد خانواده درباره ارزش‌هایی است که از نظر روابط، تجارت و میراث مهم است. اینکه خانواده چگونه می‌خواهد ضمن مراقبت از دستاوردهای خود آن را گسترش دهد و چگونه با فرصت‌های تجاری و تولیدی جدید دنیای امروز سازگار شود، مهمترین دغدغه‌های پدر را تشکیل می‌دهد. از این رو پویان همواره تلاش کرده است تا با پاسخ به سؤالات کلیدی درباره ارزش‌های مشترک، دوشادوش پدر به پر کردن شکاف نسلی در خانواده کمک کند. از منظر پویان مافی تعامل پدر با نسل جوان حاضر در گروه مافی، فرهنگ همکاری را تقویت کرده است و به همه اجازه می‌دهد تا جایگاه خود را هرچه بهتر در پشتیبانی از کسب‌وکار خانوادگی بیابند. جایگاهی که آرزوهای شخصی و شغلی آنها را نیز تأمین می‌کند.

پی‌ریزی یک کسب‌وکار خانوادگی مقاوم

خانواده مافی ارزش‌های اصلی مشترکی دارند که شامل حس ماجراجویی، حل کردن جمعی مشکلات و مسئولیت اجتماعی است. نسل بعدی مافی قرار است جایگاه خود را در بازار کار و سطوح جامعه پیدا کند و راه‌های توسعه هرچه بیشتر افقی و عمودی خانواده بزرگ مافی را بیابد. این تصویری است که نمایانگر دیدگاه‌ها و ایده‌های پویان مافی است. چشم‌اندازی که نشان می‌دهد چگونه تک‌تک اعضای خانواده قرار است به رشد و توسعه خانواده، تجارت و جامعه کمک کنند.

به گفته مهندس پویان، خانواده مافی گفت‌وگو محور است. هنگامی‌که خانواده این گفت‌وگوها را عملیاتی می‌کند، اعتماد، شفافیت و هم‌سویی را تقویت می‌کند. وی طراحی مشترک یک هدف مشترک بر اساس ارزش‌های مشترک را جزئی کلیدی برای ایجاد برنامه‌های جانشین‌پروری در گروه مافی می‌داند.

همبستگی بین نسلی

بی‌شک تعامل با کسب‌وکار در سنین پایین و گفت‌وگوهای مداوم درباره پیوستن به کسب‌وکار خانوادگی می‌تواند به ایجاد پایه‌ای قوی برای انتقال موفق رهبری کمک کند. به گفته پویان مافی، با اینکه پدر اغلب درباره فرصت‌های رشد، رقابت، تاریخچه شرکت و فراز و نشیب‌های یک کسب‌وکار خانوادگی صحبت می‌کرد اما همواره به عملکرد وی مستقل و به دیده احترام می‌نگریست. بنیان‌گذار مجموعه مافی اجازه داد تا پویان به تنهایی چگونگی مطابقت اولویت‌ها و خواسته‌های خود را با اهداف و آرزوهای شرکت بررسی کند. وی در ادامه افزود که پدر فرصت‌هایی را در اختیار فرزندان خود قرار داد تا در پروژه‌های درون و برون‌سازمانی حضور داشته باشند. این کار نه‌تنها به تقویت روحیه کارآفرینی در جانشین وی انجامید بلکه الهام‌بخش نسل جوان خانواده برای ورود به این تجارت شد. از نظر مهندس پویان یافتن راه‌هایی برای ایجاد پیوند بین نسل‌ها و مذاکره درباره سناریوهای برد/برد برای پیوستن به شرکت خانوادگی از جمله برنامه‌های موفق پدر در راستای انتقال صحیح جانشینی محسوب می‌شود.

اعتمادسازی

اعتماد برای هر تیمی با عملکرد بالا ضروری است و نقش قدرتمندی نیز در انتقال کسب‌وکار خانوادگی دارد. بر اساس نظریه چارلز فلتمن، نویسنده کتاب اعتماد، اعتماد به چهار حوزه تقسیم می‌شود: صداقت، قابلیت اطمینان، شایستگی و مراقبت. صداقت، سازگاری میان گفتار و کردار است. قابل اطمینان بودن یعنی حفظ تعهداتی که نسبت به دیگران دارید. شایستگی، ارزیابی مهارت‌ها، منابع و ظرفیت‌های لازمی است که ادعا می‌کنید در انجام امورد از آن بهره می‌برید. مراقبت نیز زمانی ایجاد می‌شود که شما مهترین منافع طرف مقابل را در ذهن داشته باشید. پویان مافی با اشاره به نکات ذکر شده اذعان داشت سعی کرده است با طی این مسیر اعتماد خانواده بزرگ مافی را به دست آورد.

وی در ادامه افزود در کنار صمیمیت و دلسوزی سالیان سال تلاش کرده است تا به شایستگی نیز دست یابد. از منظر وی هر دو نسل باید بدانند که می‌توانند برای انجام تعهدات خود و رشد کسب‌وکار به یکدیگر وابسته باشند. برنامه‌های انتقال بهینه شامل راه‌های مشخص برای ایجاد اعتماد، شایستگی و اعتبار است تا هر دو نسل بتوانند قدرت و اختیار را با اطمینان منتقل کنند. مهندس پویان اظهار کرد که وقت گذاشتن برای طراحی مشترک آنچه که آمادگی به نظر می‌رسد، هر دو طرف را قادر می‌سازد تا هم‌سو شوند و به توانایی خود برای قدم گذاشتن در نقش‌های رهبری اعتماد داشته باشند.

مسیر رشد

در نهایت مهندس پویان مافی در جایگاه رهبری خانواده بزرگ مافی به دیگر کسب‌وکارهای خانوادگی توصیه کرد که یک گفت‌وگوی عمیق درباره استانداردهای خاصی که باید برای ایفای نقش‌های حیاتی رعایت شوند به مدیریت انتظارات و جلوگیری از سوءتفاهم‌ها کمک می‌کند. همچنین آماده‌سازی رهبران نوظهور برای ایفای نقش‌های کلیدی به شیوه‌ای مسئولانه را نیازمند برنامه‌ریزی اولیه، زمان‌بندی و آماده‌سازی مداوم از هر دو نسل دانست. از منظر پویان مافی خانواده‌ها باید مشارکت نسل بعدی را با ایجاد خودمختاری بیشتر، تعبیه رفتارهایی با اعتماد بالا و رعایت استانداردهای واضح آمادگی تقویت کنند. زمانی که طرح‌های جانشین‌پروری به طور مؤثر انجام شوند، مسیری برای ثبات آینده فراهم می‌آید و انتقال قدرت به رهبران نسل بعدی را تسهیل می‌کند. درگیر کردن نسل بعدی در برنامه‌ریزی انتقال کسب‌وکار، هم‌سویی بیشتر، همکاری و شاید مهمتر از همه، اعتماد به یکدیگر و دیدگاه مشترک برای آینده را ترویج می‌کند.

پرنیان مافی؛

ستون سوم گروه مافی

 

مهندس حمیدرضا مافی با کنار زدن کلیشه‌های جنسیتی و نگاه معمول و محدود جاری، جهت‌گیری نوآوارنه‌ای در این زمینه داشته است. به‌صورتی که با تسهیل شرایط حضور دختر خود پرنیان مافی در گروه بزرگ مافی و ایجاد امکانات لازم و حمایت‌های فکری و فرهنگی، اسباب فعالیت در عرصه تولید، صنعت و اقتصاد را به‌صورت برابر برای هردو فرزندش فراهم آورده است. به طوری که پرنیان مافی دانش‌آموخته رشته معماری، دوشادوش و هم‌گام پدر و برادر خود در جایگاه ستون سوم کسب‌وکار خانوادگی مافی قرار گرفته و تاکنون اهداف و دستاوردهای چشمگیری را در این زمینه فراهم آورده است.

 

بازتعریف فعالیت اجتماعی و اقتصادی زنان

با اینکه زنان در عصر حاضر طلایه‌دار رشد اقتصادی در دنیا هستند اما همچنان تمرکز کمتری روی فعالیت آنان وجود دارد. پرنیان مافی با اشاره به این موضوع در ادامه افزود که افزون بر محدودیت‌های کلی زنان، اغلب آنان در کسب‌وکارهای خانوادگی نیز نقش کمرنگی برعهده دارند و تفاوت‌های جنسیتی بر جایگاه و عملکرد آنها در این حوزه تأثیر بسزایی می‌گذارد. این مسئله تا حدودی از ساختارهای اجتماعی نشأت گرفته است. با این حال جایگاه زنان در فعالیت‌های اقتصادی جهان رشد چشمگیری داشته است. به گونه‌ای که یکی از هفده هدف توسعه پایدار که در دستورکار 2030 ملل متحد برای توسعه پایدار طراحی شده، برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان است. وی در ادامه حضور موفق خود در گروه مافی را به دلیل حمایت‌های بی‌دریغ پدر دانست و گفت پدر با دیدگاه متفاوتی به حضور و جایگاه زنان در عرصه‌های مختلف فعالیت اجتماعی و اقتصادی می‌نگرد. وی با قراردادن فرصت‌های برابر در اختیار هر دو فرزندش به رشد و افزایش توانمندی آنها فارغ از جنسیت کمک شایانی کرده است. نگاه پدر و حمایت‌های وی کمک کرد تا پرنیان مافی تعریف جدیدی از فعالیت زنان در ابعاد گوناگون اجتماعی داشته باشد. به‌طوری که با تلاش و تکیه به توانایی‌هایی خود موانع رسیدن به موفقیت را از میان بردارد و منتظر زمانی یا شخصی دیگر برای تغییر محیط اطرافش نباشد.

 

کارآفرین جوان

پرنیان مافی ضمن اشاره به این موضوع که به ویژه در گذشته، قابلیت‌ها و شایستگی‌های حرفه‌ای زنان چه در مشاغل خانوادگی و چه غیرخانوادگی بیشتر نادیده گرفته می‌شد، افزود با اینکه بسیاری از همسران، دختران و زنان چندین نقش اصلی را در کسب‌وکارهای خانوادگی ایفا می‌کردند و می‌کنند اما کار آنها نامرئی است. به عبارت دیگر زنان بدون شناسایی و بدون سود مالی، با شانس کمی برای نشان دادن توانایی‌های واقعی خود، نقش کلیدی در تأسیس و شکل دادن به توسعه بسیاری از شرکت‌های خصوصی خانوادگی، هم در پشت صحنه و هم در خط مقدم داشته‌اند. از این رو پرنیان مافی تصمیم گرفت تا این نقش‌های کلیدی را به پشتوانه آموزه‌های پدر در هم بشکند و در جایگاه کارآفرین خانم ایرانی و بدون در نظرگرفتن محدودیت جنسیتی حاضر در کشور فعالیت خود را آغاز کند. به این منظور تصمیم گرفت برندی ایرانی با کیفیت عالی در حوزه پوشاک در کنار مسکن و خوراک برای گروه مافی طراحی کند.

پرنیان مافی

محصول ایرانی؛ کیفیتی کم‌نظیر

پرنیان مافی افزون‌بر کیفیت بسیار بالا، بر ایرانی بودن تولیدات برند خود تأکید بسیار دارد. وی با اذعان به این موضوع افزود که در آغاز فعالیت خود تولید پوشاک زنانه برای میانگین سنی 20 تا 30 سال هدف قرار گرفته است. البته در ادامه احتمال تولید پوشاک مردانه، محصولاتی برای تمامی سنین و حتی منسوجات نیز بسیار قوی است. برای نیل به این هدف کارخانه‌ پوشاک صفادشت گروه مافی در حال احداث و تجهیز است. این برند تا جایی گسترش می‌یابد که سلیقه حاصل از تحقیق و بررسی پرنیان مافی در آن بنشیند و برای یک نسل الگوی پوشش شود. مهمترین هدف پرنیان مافی در راه‌اندازی و توسعه این بخش حرکت به سوی فرهنگ‌سازی در راستای پوشاک نسلی مشخص است. وی این تفکر را مسئولیت اجتماعی برند خود می‌داند و برای تحقق آن از هیچ کوششی فروگذار نخواهد بود. آرمان نهایی این کارآفرین جوان رشد و توسعه فعالیت‌هایش تا جایی است که محصولات پوشاک ایرانی خود را در کنار تولیدات با کیفیت جهان قرار دهد و کلیشه تولید داخلی بی‌کیفیت را از اذهان عمومی پاک کند.

معماری، رؤیای کودکی

وی در ادامه فعالیت جدی در بخش معماری و طراحی گروه مافی را نیز از دیگر اهداف مهم خود خواند و گفت از کودکی دنیای پدر و سروکار داشتن در زمینه طراحی و ساخت، بیش از پیش برای وی جذاب بوده است. به گونه‌ای که در تمام این سال‌ها همچون کارآموزی علاقه‌مند کنار پدر حضور داشته و سعی کرده از ایشان بسیار بیاموزد. پرنیان تمام دوران تحصیل از هر فرصت کوچکی برای حضور در کنار پدر و یادگیری استفاده کرد و در نهایت نیز توانست در کمترین زمان اطلاعات و تجهیزات لازم برای آغاز به کار برند خود را گردآوری کند. تلاش‌های وی با توجه به سن پایین باعث شد تا با سرعتی خیره‌کننده در جایگاه یکی از سه ستون اصلی گروه مافی قرار گیرد. اما این موضوع باعث نشد که از تخصص خود در بخش معماری غافل شود. چراکه از کودکی رابطه روحی نزدیکی با طراحی و معماری داشته و تنها به تحصیل در این رشته فکر می‌کرده است. وی قصد دارد همچنان در کنار برادر خود بخش طراحی معماری گروه مافی را سرزنده نگاه دارد و برنامه‌های بسیاری در راستای توسعه این حوزه از فعالیت گروه مافی در سر می‌پروراند.